7 varázslatos fűszer megfázás, köhögés ellen
Megfázás, köhögés, influenza idején, főzd ételeidet ezekkel a fűszerekkel, így finoman segítheted a gyógyulást!
Zsálya
Gyógyhatása: torokgyulladás, rekedtség ellen, fogínybetegség esetén, izzadáscsökkentő, gyulladásgátló, baktériumölő, fertőtlenítő, valamint gyomor-, bélhurut elleni, és menstruációs panaszokat enyhítő szerként is alkalmazzák.
Fűszerként használt növényi rész: levél
Milyen ételekhez használják? Húsételek, halak, sültek, máj, töltelékek, saláták, sajtok, tészták, mártások, mediterrán ételek.
Kakukkfű
Gyógyhatása: köhögés, torokfájás, légúti hurut, fogínygyulladás ellen, fertőtlenítő, görcsoldó
Fűszerként használt növényi rész: levél, virágzó hajtás
Milyen ételekhez használják? Húsételek, halak, töltelékek, paradicsomos, mediterrán ételek, gomba, mártások.
Fokhagyma
Gyógyhatása: baktérium-, és vírusölő, koleszterinszint csökkentő, vérnyomáscsökkentő, érelmeszesedés ellen, rákmegelőző
Fűszerként használt növényi rész: hagyma
Milyen ételekhez használják? Levesek, húsételek, töltelékek, főzelékek, halak, gomba, mártások, nyersen.
Fűszerpaprika
Gyógyhatása: gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, vérnyomás emelő, bőrbetegségek ellen
Fűszerként használt növényi rész: termés, porítva, darabolva
Milyen ételekhez használják? Levesek (gulyás, krumpli, hal), sültek, pörköltek, halak, főzelékek, mártások, szendvicskrémek.
Gyömbér
Gyógyhatása: gyulladáscsökkentő, baktérium-, és vírusölő, köhögéscsillapító, fájdalomcsillapító, méregtelenítő, étvágyjavító, gyomorerősítő, görcsoldó, hányingercsökkentő, vércukorszint csökkentő, rákmegelőző
Fűszerként használt növényi rész: gyökértörzs
Milyen ételekhez használják? Húslevesek, húsételek, gyümölcsök, saláták, mártások, sütemények, italok.
Fahéj
Gyógyhatása: baktérium-, és vírusölő hatású, gyulladáscsökkentő, vércukorszint szabályozó, étvágyjavító, emésztést serkentő, agyműködést serkentő
Fűszerként használt növényi rész: a fa kérge egészben vagy porítva
Milyen ételekhez használják? Gyümölcsételek, rizsételek, tejes ételek, krémek, sütemények (mézes, almás, diós, meggyes), italok.
Szegfűszeg
Gyógyhatása: gyulladáscsökkentő, baktérium-, és vírusölő, görcsoldó, nyugtató, köhögéscsillapító, hurutoldó, fogfájáscsillapító, hányingercsökkentő, emésztést segítő,
immunerősítő, rákmegelőző, vércukorszint szabályozó
Fűszerként használt növényi rész: virágbimbó, egészben vagy őrölve
Milyen ételekhez használják? Gyümölcsételek, rizs, húsételek, mártások, sütemények (mézes), italok.
|