Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztésjavító, csillapítja a hányingert, szélhajtó, vértisztító, méregtelenítő, antibakteriális hatású, görcsoldó, fájdalomcsillapító, nyugtató, szorongásoldó, vérkeringés szabályozó, koleszterin csökkentő, női bajokat orvosló, klimax tűneteit enyhítő, ösztogéntermelést fokozó, vágyfokozó
Származás: Földközi-tenger vidéke, nálunk termesztik
Fűszerként használt növényi rész: mag, levél, gyökér
Általános használata: húsételek, pácok, sonka, káposztafélék, savanyúságok (uborka, paprika)
Termesztés: április elején magról vetik
Egyéb érdekességek: ősi Egyiptomi, bibliai és szanszkrit írásokban is fontos gyógynövényként említik
a rómaiak terjesztették el Európában, a húsokat dörzsölték be vele tartosításképpen
a kíniak úgy hitték halhatatlanná tesz
a középkorban szerelmi bájitalokba keverték
a garam masala indiai fűszerkeverék egyik alkotóeleme
gyökeréből az ázsiai zöld currypasta készül