Gyógyhatás: serkenti a vérkeringést, frissít, ideg-, és gyomorerősítő, emésztést javító, szélhajtó, görcsoldó, zsírégető, fájdalomcsillapító, javítja a memóriát, megelőzi az Alzheimer-kórt, jó kedvre derít, serkenti a hajnövekedést, jó hajhullás, korpásodás ellen, gyulladáscsökkentő hatású, antibakteriális, immunerősítő, jó felsőlégúti hurutos megbetegedések ellen
Származás: Földközi-tenger vidéke
Fűszerként használt növényi rész: levél
Általános használata: húsételek, sültek, halak, töltelékek, mediterrán ételek, mártások, pácok
Termesztés: meleg, napos helyen érzi jól magát, április elején magról vetik, vagy májusban palántázzák, levélhajtás dugványozással is szaporíthatjuk, cserépben, balkonládában is nevelhetjük
Egyéb érdekességek:
régóta úgy tartották, hogy frissíti az emlékezetet, ezért a szerelmesek hűség jelképe lett
régen a betegek szobáját frissítették fel vágott rozmaringgal
a középkori börtönökben tífusz ellen szórták szét a padlón
a középkori pestisjárványok idején nyakba akasztott rozmaringos zsákocskát vittek magukkal az utazók, hogy illatát időnként beszippanthassák
fürdővízbe téve illóolaja, vagy teája serkenti a vérkeringést
levele illata elriasztja a rovarokat