Gyógyhatás: étvágygerjesztő, gyomorerősítő, emésztést javító, szélhajtó, vízhajtó, vesetisztító, méregtelenítő, vérnyomás csökkentő, vércukorszint szabályozó, antioxidáns, gyulladáscsökkentő
Fűszerként használt növényi rész: levél, gyökér
Általános használata: levesek, főzelékek, rizs, krumpli, húsételek, sültek, töltelékek, saláták, mártások, szendvicskrémek
Termesztés: meleg, napos helyen érzi jól magát, április elején magról vetik, vagy ősszel gyökerét dugványozzák, cserépben, balkonládában is nevelhetjük
Egyéb érdekességek: a görögök termesztették a petrezselymet, gyógyászatban használták, a lovaikat etették vele, sírokat díszítettek, győzteseiket koronázták vele
forrázata hajerősítő
levele frissen elrágcsálva üdévé teszi a leheletet
nagy mennyiségben nem ajánlott várandósoknak és vesebetegeknek