Gyógyhatás: emésztést serkentő, értágító, vérnyomás emelő, koleszterincsökkentő, anyagcsereserkentő, zsírégető, bőrbetegségek ellen, fejfájás ellen, ízületi betegségek ellen, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antioxidáns
Származás: Közép-, és Dél-Amerika, nálunk termesztik
Fűszerként használt növényi rész: termés, porítva, darabolva
Általános használata: levesek (gulyás, krumpli, hal), sültek, pörköltek, halak, főzelékek, mártások, szendvicskrémek
Termesztés: meleg, napos helyen érzi jól magát, vízigényes, április elején magról vetik, vagy májusban palántázzák, cserépben, balkonládában is nevelhetjük
Egyéb érdekességek: az indiánok, inkák is termesztették, Kolumbusz hajóján hozták Európába 1492-ben
a csípőspaprikában található kapszaicin többek között igéretes rákmegelőző, rákos sejt pusztító