Gyógyhatás: étvágygerjesztő, gyomorerősítő, féregűző, ízületi fájdalmak ellen, gyulladáscsökkentő, vese-, máj-, epeműködést serkentő, koleszterinszint csökkentő, anyagcsere gyorsító, vértisztító, antibakteriális, vírusölő, antioxidáns, magas vérnyomás ellen, torokfájás, hurutos betegségek, megfázás ellen
Fűszerként használt növényi rész: levél, frissen, nyersen
Általános használata: szendvicskrémek, tojásételek, sajtok, túró, mártások, levesek, saláták, sültek, halak
Termesztés: félárnyékos helyen érzi jól magát, április elején magról vetik, vagy májusban palántázzák, cserépben, balkonládában is nevelhetjük
Egyéb érdekességek: Kínából 4000 éves feljegyzés is fennmaradt a metélőhagyma nagyszerűségéről
más növények mellé ültetve a kiskertben távoltartja a levéltetveket, gombás fertőzéseket