Gyógyhatás: étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, köhögés ellen, megfázásra, izzasztó, reuma ellen, fejfájást csillapító, nyugtató, menstruációt elősegítő, görcsoldó
Származás: Földközi-tenger vidéke, nálunk termesztik
Fűszerként használt növényi rész: virágzó hajtás
Általános használata: levesek (krumpli, gomba), főzelékek (krumpli, bab, káposzta), húsételek, májételek, grillezett húsok, mártások
Termesztés: meleg, napos helyen érzi jól magát, április elején magról vetik, vagy májusban palántázzák, cserépben, balkonládában is nevelhetjük
Egyéb érdekességek: a görögök a boldogság jelképének tartják
a középkorban mosdóvízbe tették, levelét bedörzsölve bútortisztításra, padlóápolásra használták
fejés után a tej mellé rakták, mert úgy tartották, akkor nem savanyodik meg a tej
leányok ha jó házasságra vágytak, majoránnát tettek a kelengyéjük közé
túlzott fogyasztása fejfájást okozhat, kisgyermekeknél a bőr depigmentációját