Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztést serkentő, szélhajtó, féregűző, torokfájás ellen, köhögéscsillapító, hurutoldó, krupp, asztma ellen, görcsoldó, fertőtlenítő
Származás: őshonos
Fűszerként használt növényi rész: levél, virágzó hajtás
Általános használata: levesek (bab, borsó, krumpli, paradicsom, káposzta), húsételek, halak, töltelékek, mediterrán ételek, gomba, mártások
Gyógyhatás: étvágyjavító, frissítő, köhögéscsillapító, görcsoldó
Termesztés: meleg, napos helyen érzi jól magát, április elején magról vetik, vagy májusban palántázzák, cserépben, balkonládában is nevelhetjük
Egyéb érdekességek: latin neve a görög thymon, azaz bátorság szóból ered, a középkorban a hölgyek kakukkfüvet hímeztek lovagjaik kendőjébe
fertőtlenítő tulajdonsága miatt az egyiptomiak a balzsamozáshoz használták
vonzza a méheket