Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztést serkentő, szélhajtó, köhögés ellen, nyugtató, vizelethajtó, gyulladásgátló, fertőtlenítő, tejelválasztást segítő
Származás: Dél-Ázsia, nálunk termesztik
Fűszerként használt növényi rész: levél, morzsolva
Általános használata: levesek (paradicsom, hús, bab, gomba), mediterrán ételekhez (tészták, pizza, csőben sült, rakott zöldségek), mártások, darált húsokhoz, sonkához, csirkéhez, pulykához, halételekhez
Termesztés: meleg, félárnyékos helyen érzi jól magát, április elején magról vetik, vagy májusban palántázzák, cserépben, balkonládában is nevelhetjük, akár a konyhaablakban is
Egyéb érdekességek: Indiában szent növényként tartják számon, a bíróságon bazsalikomra esküsznek
az ortodox templomok szentelt vizéhez használják, az oltárokra helyezik
Mexikóban szerelmi kötésként zsebben tartják
elűzi a legyeket
külsőleg rovarcsípésre is használható