Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztést serkentő, szélhajtó, hurutoldó, légzéskönnyítő, epe-, bélbántalmak ellen, tejelválasztást serkentő, nyugtató, izomlazító
Származás: a Földközi-tenger vidéke, nálunk termeszthető
Fűszerként használt növényi rész: mag, egészben vagy porrá törve
Általános használata: főzelékek (sárgarépa, tök, cékla, vöröskáposzta),
vadételek mártásaiba, édességekhez (tészták, kenyerek, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák),
likőrök ízesítésére, pálinka készítésére (pl.: ouzo)
Termesztés: meleg-és tápigényes növény, áprilisban kell a magot vetni, 25-30 cm távolságra egymástól
Egyéb érdekesség: már az ókori Egyiptomban is kedvelt fűszer volt
a középkorban csuklás elleni, betegségektől és rontástól védelmező tulajdonsága miatt is nagy becsben tartották