Aromaterápia Bach-terápia Csakrák Drágakő-terápia Reflexológia
A reflexológia alapjai
Betegségek-reflexzónák
A tenyér reflexzónái
A kézhát reflexzónái
A talp reflexzónái
A lábfej reflexzónái
A láfej külső oldalának reflexzónái
A lábfej belső oldalának reflexzónái

A reflexológia alapjai

A reflexológia a test reflexzónáinak masszírozásával, a reflexpontok nyomásával harmonizálja a szervezet energiaellátását.
Alapja, hogy a test bizonyos területein, - például a kézen, talpon, vagy a fülön -, megtalálható az egész test minden egyes szervének vetülete. Ha ezeket a szervzónákat masszírozzuk, javíthatjuk a zónának megfelelő szerv, vagy testtájék egészséges energiaellátását. Ha valamelyik szervünk megbetegedett, a szervnek megfelelő reflexzóna nyomásra érzékennyé válik. Például fülfájás esetén, a lábfejen lévő fül reflexpontjainak masszírozása esetén enyhe fájdalmat érzünk a fülnek megfelelő ponton, de a kezelés során, szépen kilazul a reflexpont fájdalma, és ezzel együtt a fülfájás is enyhül.
A reflexzóna-masszázs több ezer éves tapasztalaton alapul, még az egyiptomi kultúrákban is masszírozták egymás kezét-lábát az emberek. A reflexzóna-masszázs és az akupresszúra között az a különbség, hogy az akupresszúra során a testet behálózó energiacsatornák, a meridiánok pontjait masszírozzák, vagy nyomják, (amikor tűvel szúrják, az az akupunktúra), a reflexzóna-masszázs során viszont a szervzónákat masszírozzák.
A reflexzónák elhelyezkedése tapasztalatokon alapul, különösebb tudományos magyarázata nincsen, bár magyarázzák a talpon, kézen megtalálható sűrű idegvégződésekkel, amik az illető szervekkel idegi kapcsolatban állnak.
A módszer hatásosságát magunkon is tesztelhetjük, de kellemes pillanatokat szerezhetünk partnerünknek, vagy gyermekünknek is egy bő fél órás szeretetteljes, enyhe nyomással alkalmazott talpmasszírozással.

Reflexzóna-masszázs alkalmazását csak az alábbi esetekben nem ajánlott végezni:
  • magas láz, vagy súlyos fertőző betegség esetén
  • operáció előtt álló betegen
  • pacemakert viselőkön
  • a vénák, visszerek gyulladása esetén
  • veszélyeztetett terhesség esetén (normális terhesség esetén az enyhe simogató masszázsnak nincs veszélye, de a medence, illetve a női szervek zónáit ki kell hagyni)  • 2001© Naturalap
    Email: naturall788kukacgmail.com