Naturalap


Szeptemberben - októberben gyűjthető gyógynövények
A kellemes őszi kirándulások alatt begyűjthetjük a téli gyógyteák néhány most érő összetevőjét. A csipkebogyón kívül is van még más hasznos és sokfelé előforduló gyógynövény, amit erdőn-mezőn, kertek alatt, szeptemberben-októberben szedegethetünk.


Bodza / termés
Gyógyhatása: meghűlés, hurut ellen, hashajtó, vértisztító, izzasztó. A bogyók nagy mennyiségű C-, és A-vitamint tartalmaznak. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó.


Csipke / termés
Gyógyhatása: vese-, és hólyagbántalmakra, bélhurut, hörghurut, magas vérnyomás ellen, vizelethajtó, erősítő, emésztést javító. C- vitaminban gazdag. Szörpöt, lekvárt, mártást, sőt, likőrt, bort, pálinkát is készítenek belőle.


Galagonya / termés
Gyógyhatása: szíverősítő, szívnyugtató, magas vérnyomás, vérkeringési problémák, érelmeszesedés, koszorúér-betegségek esetén. Bogyója B-, és C-vitamint is tartalmaz.


Komló / termés
Gyógyhatása: nyugtató, enyhe altató. Kenyérsütéshez, sörgyártáshoz is használják.


Kökény / termés
Gyógyhatása: hashajtó, vizelethajtó, vértisztító, salaktalanító, magas vérnyomást csökkentő. Termésének főzete, lekvárja hasmenés, bélhurut ellen alkalmazható.

Néhány tanács a gyógynövénygyűjtéshez:
 • Poros, útmenti, szennyezett helyről ne gyűjtsünk gyógynövényt!
 • Természetvédelmi területen semmilyen növényt leszedni nem szabad!
 • Csak olyan növényt gyűjtsünk, amit biztosan felismerünk, tuti nem keverjük össze mással!
 • A leveleket délelőtt gyűjthetjük, ha a harmat felszáradt, virágokat napsütésben, teljesen kinyílt állapotában, termést és magot egész nap lehet gyűjteni, kivéve a déli hőséget.
 • Amennyiben lehetséges, olyan testrészre, szervre ható növényt gyűjtsünk, amelyik ahhoz az állatövi jegyhez tartozik, amelyikben a Hold aznap jár. A jegyeknek megfelelő testrészekről és a Hold napi állásáról tájékozódhatsz az oldalon a holdnaptár bejegyzésben.
 • A leszedett növényeket vászonzsákba, vászonszatyorba, vagy kosárba gyűjtsük, és otthon azonnal teregessük szét tálcákon, vagy terítőn jól szellőző, száraz helyen. Naponta rázogassuk, forgassuk meg, nehogy bepenészedjen. Ha teljesen kiszáradtak, eltehetjük felcímkézett, dátumozott üvegekbe, felaprítva, morzsolva a növényeket.
 • A szárított gyógynövényeket felhasználhatjuk teaként magában, vagy többféle növényt összekeverve, teakeverékekhez is. Egyes gyógynövények fűszerként is használhatók pl. kakukkfű, zsálya.
 • A gyógynövények gyógyhatásairól mindig tájékozódjunk, ha bizonytalanok vagyunk, többféle forrásból is.


  Felhasznált irodalom:
  Rápóti-Romváry: Gyógyító növények


 • GYÓGYNÖVÉNYEK - BETEGSÉGEK A-Z-IG

  Ha szeretnéd megtudni melyik gyógynövény mire jó, itt megtalálod!
  BETEGSÉGEK - GYÓGYNÖVÉNYEK A-Z-IG

  Ha azt szeretnéd megtudni, milyen betegségen, milyen gyógynövény segít, itt kikeresheted!  6 remek gyógynövény megfázás, torokfájás ellen


  Akár a kertből is begyűjthető gyógynövények, melyek hatékonyan orvosolják a megfázás tüneteit.

  9 nyugtató, alvást segítő gyógynövény


  Gyógynövények, gyógyteakeverékek, amik oldják a feszültséget.

  Szeptemberben - októberben gyűjthető gyógynövények


  A kellemes őszi kirándulások alatt begyűjthetjük a téli gyógyteák néhány most érő összetevőjét.

  4+2 gyógynövény menstruációs problémákra


  A megfelelő gyógynövények oldják a menstruációs görcsöket és csillapítják a vérzést.


  2001-2017© Naturalap
  Email: naturall788@gmail.com